i Här använder vi kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du användandet av kakor. Läs mer
Jag förstår

Kurhotellets uppgång och fall

Att "dricka brunn" var på 1700- och 1800-talet populärt bland sociteten för att bota sina krämpor. G L Högberg, som ägde fastigheten Källviken på Rindö, ville på 1880-talet hoppa på trenden.


Vattnet i de fyra källorna undersöktes av expertis och omdömet var att Rindö källor "med afseende på jernhalten intaga främsta platsen av hittills kända vanliga jernkällor."

Jackpot för G L Högberg som satsade ordentligt! En stor anläggning byggdes med brunnshus till varje källa, hotell- och restaurangbyggnad, gymnastikhall och villor. Till och med en ångslup, för trafik mellan Vaxholm och Källviken, köptes in.

När Rindöbadens kurhotell var färdigt 1885 var det oerhört exklusivt med elektriskt ljus, rinnande kranvatten, centralvärme och vattentoalett. Naturligtvis fanns läkare på plats för att följa de blodfattiga och nervklenas tillfrisknande.

Allt fungerade perfekt, men inte så länge. Intresset för hälsobrunnar började avta och etableringen av KA1 på Rindö 1902 skrämde också bort gäster. Och det skulle bli värre: 1908 brann huvudbyggnaden ner och 1927 eldhärjades även restaurangen. Än i dag finns ändå spår kvar efter det grandiosa kurhotellet — den stora hotellvillan är exempelvis kvar - men vattnet från de hälsobringande källorna porlar ostört.


Intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter så påminner vi om visningar och säljstarter. Du får även vårt nyhetsbrev om vad som händer på Rindö Hamn.

Jag godkänner att mina uppgifter hanteras enligt personuppgiftslagen. Läs mer härAnmälan är inte bindande och du reserverar ingen bostad.